De Orpheus van Amsterdam

onze jaarlijkse samenspeeldag voor blokfluitisten, gambisten en zangers
vond plaats op zaterdag 9 februari 2019 in de Muziekschool Amsterdam Noord
 

Seconda Pratica

Aan het eind van de 16de eeuw besluit in Italië een aantal aristocraten, geleerden, dichters en musici dat het roer om moet in de muziek. Avonturiers als Cavalieri, Peri en Monteverdi springen in het gat tussen de oude stijl en de opvattingen van de nieuwlichters. Er ontstaan nieuwe genres en nieuwe middelen om emoties uit te drukken. De grenzen worden opgerekt. Dat ze iets groots in handen hadden blijkt uit het feit dat deze stijl - de seconda pratica, of stile moderno - ook nu nog veel opwinding veroorzaakt. Een heerlijk thema om ons een winterse zaterdag in te verliezen!

 

De dag stond onder leiding van de blokfluitisten Stephan Esmeijer, Heleen Gerretsen en Marco Magalhães, gambiste Margo Fontijne en zangeres Valeria Mignaco.
Ruim 70 zangers, gambisten en blokfluitisten zongen en speelden in grote en kleine, meestal gemengde, ensembles prachtige muziek van Monteverdi. Het geheel werd afgesloten met het Ave Maris Stella: elk vers  en de ritornelli door een ander ensemble of solist en het slotdeel met iedereen samen!

Orpheus 2020

Ook volgend jaar komt er weer een samenspeeldag.

Na de zomer vindt u hier informatie.